torsdag 14. januar 2010

Kommunikativ funksjon


I denne diskusjonen fra holmgang på tv2, diskuterer de om de narkomane skal få gratis heroing. Dette er en særiøs diskusjon hvor bruket av emotiv funksjon er svært lite. Jeg ser og hører at de er veldig engasjerte i det de sier, og har en slags tilknytning. Noe som viser at de er engasjerte er at de bruker veldig hendene når de snakker. På slutten av klippet får vi høre folk som ringer inn og sier meningen sin. Der er det en person som viser at han er enig med Bjarne ved å si "Bra, Bjarne!"
Det er veldig mye fokus på mottaker, altså kontav funskjon. De bruker mye tid på å forklare hvorfor de har rett i det de sier. De prøver å overbevise de andre om at det de sier har rett ved å begrunne svarene sine. Jon Storaas bruker for eksempel hans personlige erfaringer, for å vise de andre at han veit hva han snakker om. Det samme gjør Anne Kristin Røsegg, som har selv to sønner som har vært avhengige av heroin.
Samme som konativ funksjon, er referensiell/informativ også brukt mye her. Mye av det de sier er informerende til de andre som lytter. Alle har snakket litt om det.
Metaspråklig er ikke brukt i denne debatten. Det er kun vanlige spørsmål til den som snakker.
Faktisk(Sosial) er heller ikke brukt. Her er det kun fokus på det referensielle/informative og konativ funksjon.
Den første som snakker hører man er veldig engasjert, og det meste han snakker om er fakta om saken. Anne Kristin er mer rolig, og snakker om personlige erfaringer.

Ingen kommentarer: