Det finnes utrolig mange forskjellige matkulturer rundt i verden, og i de fleste land har de en eller flere nasjonalretter. I Italia er det for eksempel Pizza, og i Mexico er det burritos. I Norge derimot er det fårkål som kan kalles en nasjonalrett. Selv om det er nasjonalretten, betyr ikke det at alle i landet har smakt det. Fårikål er ikke den mest fargerike og appelerende retten, så den kan være ganske merkelig for mange. Folk fra andre kulturer kan synes at retten er lite fristende, noe som ikke er så rart. Fårikål er kun lammekjøtt og kål kokt i salt og vann. Selv om det er nasjonalretten blir den ikke spist ofte. Kun noen ganger i året.
Kjøttkaker i brun saus er en rett som blir spist mye oftere enn fårikål, men det er ingen nasjonalrett. Poteter og grønnsaker er også noe som blir brukt veldig ofte. Norsk mat er for det meste veldig mild, så de som er vant til den norske maten, vil synes for eksempel kinesisk mat blir alt for sterkt. Norske matkulturen innebærer også mye spising av fisk, grunnen til det er nok at vi har mye fisk i landet. Etter at verden har blitt ekstremt globalisert, så har jo de utenlandske kjedene og rettene kommet inn i Norge. Nordmenn besøker ofte fastfood kjeden "McDonalds" og pizza og taco blir spist veldig ofte, spesielt av de unge.
I familien min så spiser vi egentlig alt. Både norsk mat og sterk kinesisk. Vi har ofte forskjellige retter, fordi mine søsken og jeg er veldig forskjellige når det gjelder mat. Jeg elsker super sterk og utenlandsk mat, mens min bror hater det og elsker norsk mat. "Når man bor i Norge, så skal man spise norsk mat." Det er noe jeg ofte hører.
Jeg har jo vært mange steder i verden, og har opplevd mange forskjellige matkulturer. Jeg har spist masse spennende mat, men det er ingen som har vært så veldig forskjellig fra det jeg er vant med. Grunnen til det er at jeg liker så mye, og spiser ofte mat fra andre kulturer hjemme.
Det er en ting jeg ikke har prøvd, og det er sushi. Så det skal jeg prøve en gang jeg har sjansen!
2 kommentarer:
Gled deg til å prøve sushi!
Det er morsomt det du sier om at vi i Norge ikke er så vant til sterk mat. På kinesisk og indisk restaurant kan man ofte velge mellom spicy og "very spicy" og nordmenn blir sjelden anbefalt å velge den sterkeste varianten.. Jeg smaker ingenting (altså ikke smaken av maten)når maten blir for sterk, mens andre kan være mer vant til sterk mat og synes at det at maten er ekstra krydra, bare er godt. Vi har ulike ganer.
Bra post.
Det er sant som du sier at ikke alle nordmenn har smakt fårikål, noe som er litt rart, men nå ser den jo heller ikke så god ut. Poteter og grønnsaker ser nok mye mer fristende ut.
Legg inn en kommentar