mandag 21. desember 2009

Roy på date

I en scene på himmel blå, skal Roy på en blinddate, og der møter han en gammel kjent som heter Monica. Hun er livlig og høymeldt, mens Roy er sjenert og rolig. Monica smiler hele tiden og viser tydelig at hun koser seg. Roy er litt mer stiv og usikker i blikket. Han ser mye ned. Monica setter seg nærmere Roy, og ser han ofte inn i øynene. Det viser at hun er interessert. Da de får mer og drikke, blir Roy litt mer sikker på seg selv og føler seg mere tilfreds. Han ler og har det gøy, men da kvinnen kysser han, blir han litt skremt, for da går hun over grensen hans. Så han stopper, og sier at han glemte å gjøre noe. Han klarer ikke å fullføre setningene han sier, og bare går ut av baren. Monica blir skuffet og overrasket. Det ser man på ansiktsuttrykket.


Grunnen til at Roy oppfører seg sånn, er at han har bodd på et lite sted hele livet, hvor det er få mennesker. Han er ikke særlig vant med kvinner, som får han til å bli litt tilbaketrukket. Han kler seg litt gammeldags med en rød og slitt dress. Han veit ikke hvordan han skal oppføre seg og reagere, derfor blir han veldig usikker. Monica er mer sosial og er mye mer sikker på seg selv og hva hun gjør.





torsdag 19. november 2009

Matkultur



Det finnes utrolig mange forskjellige matkulturer rundt i verden, og i de fleste land har de en eller flere nasjonalretter. I Italia er det for eksempel Pizza, og i Mexico er det burritos. I Norge derimot er det fårkål som kan kalles en nasjonalrett. Selv om det er nasjonalretten, betyr ikke det at alle i landet har smakt det. Fårikål er ikke den mest fargerike og appelerende retten, så den kan være ganske merkelig for mange. Folk fra andre kulturer kan synes at retten er lite fristende, noe som ikke er så rart. Fårikål er kun lammekjøtt og kål kokt i salt og vann. Selv om det er nasjonalretten blir den ikke spist ofte. Kun noen ganger i året.
Kjøttkaker i brun saus er en rett som blir spist mye oftere enn fårikål, men det er ingen nasjonalrett. Poteter og grønnsaker er også noe som blir brukt veldig ofte. Norsk mat er for det meste veldig mild, så de som er vant til den norske maten, vil synes for eksempel kinesisk mat blir alt for sterkt. Norske matkulturen innebærer også mye spising av fisk, grunnen til det er nok at vi har mye fisk i landet. Etter at verden har blitt ekstremt globalisert, så har jo de utenlandske kjedene og rettene kommet inn i Norge. Nordmenn besøker ofte fastfood kjeden "McDonalds" og pizza og taco blir spist veldig ofte, spesielt av de unge.

I familien min så spiser vi egentlig alt. Både norsk mat og sterk kinesisk. Vi har ofte forskjellige retter, fordi mine søsken og jeg er veldig forskjellige når det gjelder mat. Jeg elsker super sterk og utenlandsk mat, mens min bror hater det og elsker norsk mat. "Når man bor i Norge, så skal man spise norsk mat." Det er noe jeg ofte hører.
Jeg har jo vært mange steder i verden, og har opplevd mange forskjellige matkulturer. Jeg har spist masse spennende mat, men det er ingen som har vært så veldig forskjellig fra det jeg er vant med. Grunnen til det er at jeg liker så mye, og spiser ofte mat fra andre kulturer hjemme.
Det er en ting jeg ikke har prøvd, og det er sushi. Så det skal jeg prøve en gang jeg har sjansen!

fredag 6. november 2009

Kommunikasjons problemer

Rema 1000 Reklame

I denne reklamen prøver mannen å forklare legen om at han har problem med sin penis. Han bruker andre ord og beskrivelser, for han syns det er flaut å si det rett ut. Legen forstår ikke hva han mener. Det ender med at legen sjekker hals, nese, syn og alt annet enn det som er problemet. Mannen bruker flere ordtak, som han tror legen skjønner, men de er ukjente for legen. Dette kan oppstå hvis legen og mannen kommer fra forskjellige kulturer, og legen er ikke kjent med mannens uttrykksmåte, mens mannen på sin side tror at legen forstår det han sier.

Dette er en situasjon som kan oppstå overalt i verden og i mange forskjellige sammenhenger. Grunnen til det er at folk ikke har kjennskap til samme begreper, og lever i forskjellige kulturer. De tenker ikke på at alle folk opplever ting forskjellig, og at noen ikke forstår alt det man prøver å fortelle. Dette er et problem som kan løses ved at man blir bedre kjent med andres kulturer og skikker.

søndag 18. oktober 2009

Et bein i to forskjellige kulturer

I dag er det flere som lever i forskjellige kulturer samtidig. Pågrunn av globalisering, er det mye enklere å komme i kontakt med andre kulturer. Det blir da mer giftemål på tvers av kulturene. Det var mer vanlig før i tiden at foreldrene giftet bort barna sine, og som oftes ble de giftet bort til noen i samme kultur. Selvom det er blitt mer normalt med giftemål på tvers av kulturer, kan det fortsatt oppstå store problemer. Det spørs hvor store kulturforskjellene er.



Mange barn i feks. England vokser opp med to helt forskjellige kulturer.
Filmen east is east er et bra eksempel på det. Filmen handler om en engelsk-pakistansk familie der kona er engelsk og mannen er pakistansk. Det er mange problemer som oppstår når man lever i to forskjellige kulturer. Den pakistanske faren vil at barna sine skal leve et muslimsk liv, som innebærer å bli omskåret og lære seg å leve et muslimsk liv. Barna vil bare være normale engelske barn, noe som faren misliker sterkt. Barna spiser grisekjøtt bak hans rygg og sniker seg på fest. Faren prøver å gifte bort den eldste sønnen i familien, men sønnen rømmer og kommer ikke tilbake. Når faren snakker med de andre muslimske vennene hans, sier han at sønnen er død. Det er noe som vi aldri kunne tenke oss i en vanlig norsk familie. Det er store forskjeller. Senere i filmen blir det mer og mer problemer mellom den engelske mora og pakistanske faren når han vil gifte bort de to andre sønnene. Mora vil ikke godta det etter hva som skjedde sist gang. Hun prøver å forstå hva som er vanlig i hans kultur, men det blir alt for hardt når hun tenker på at hun kanskje vil miste enda flere av barna sine. Problemene blir bare større og større, og kulturforskjellene blir mer og mer synbare. Faren vil at kona skal respektere han og hans vilje, uansett hva, for det ville en pakistansk kvinne ha gjort sier han. Kona og mannen har forskjellige kulturfiltre, så de forstår ikke ting likt.

Noen ganger kan det være veldig vanskelig å leve i to forskjellig kulturer. Det er vanskelig og tilpasse seg den andre kulturen og forstå den. Selv tror jeg at jeg ikke hadde klart det. Jeg tror ikke jeg hadde klart å respektert alt det forskjellige og alt det man må tilpasse seg. Det hadde blitt for mye og tenke på, og jeg ville ha blitt for frustret. Jeg tror at det har veldig mye å si hvor forskjellig de to kulturene er. Jo mer forskjellige de er, desto vanskeligere er det.

Norsk Kultur


Norsk kultur.

Begrepet kultur er det fellesskap av verdier, idéer og normer som et samfunn, en gruppe menneske har og deler.De fleste har forskjellige meninger om hva de vil kalle typisk norsk og norsk kultur. Nå som verden er blitt så globalisert, er det vanskeligere å skille mellom alle kulturene. Vi blir alle påvirket av andre, og andre blir påvirket av oss. Det finnes ikke noe fasit svar. Norsk kultur har blitt en god blanding av mange forskjellige kulturer. Før i tiden var kulturen helt noe annet enn nå. Feks. Da var det mer vanlig å være på hytta og gå på ski. Det norske folk var mer samlet enn de er nå.


Noen vil si at norsk kultur er å gå turer og være på fjellet. Noen andre vil si at norsk kultur er å dra på sydentur og spise mye mat. Alle er forskjellige, så man kan ikke si at alle er sånn og sånn. Selv mener jeg at vi ikke har noen spesielle norsk ting vi gjør nå, bortsett fra hvordan vi oppfører oss, og været. Vi nordmenn sitter mye inne, så lenge det ofte er kaldt ute. Vi er veldig innadvendte og folk kan oppfatte oss som frekke eller sjenerte. Så klart er det ikke sånn det er for alle, men hvis vi skal sammenligne med andre land, så er det ganske synlig. Jeg kan ta et eksempel da jeg var på ferie i USA. På flyplassen i San Franscisco var det et skikkelig hyggelig personale. Alle hilste og spurte om hvordan jeg hadde det. Det var veldig uvanlig for meg, for i norge har det aldri skjedd. Når jeg har vært ute og reist har jeg lagt merke til at vi nordmenn hilser aldri på ukjente folk og åpner ikke oss like fort. Det kan være fordi vi lever i et veldig kaldt land, og sitter ofte inne alene. Selvsagt er det ikke sånn med alle, men en stor del.


Det er to forskjellige kulturbegrepet. Det beskrivende kulturbegrepet som beskriver de menneskelige livsformene eller aktivitene. Det vil si at vi kan se på mennesker uten å ha fordommer. I Norge er ikke alle så flinke til å ikke ha fordommer. Vi har lett for å bestemme oss for hvordan en person er uten å kjenne han/hun.

Det dynamiske kulturbegrepet som er at mennesket har forskjellige sider og man kan ikke sette dem i samme gruppe. Det er at man må jobbe for et felleskap. Hvis man forteller om en bra film til andre, så ser de andre på filmen.